Fobier

Der findes over 500 forskellige fobier. Fobierne hæmmer børnene i mange forskellige situationer, når de prøver at undgå den frygtede ting

Edderkopper, uvejr, tunneller, højder, blod, hunde, busser og små lukkede rum hører til i den velkendte ende af ting og sager, som børn og unge kan være bange for. I den modsatte ende befinder sig de mere besynderlige fobier – frygten for lange ord, knapper, hår, dyr med pels, at kigge op og skaldede mennesker. Med 500 forskellige slags fobier er listen på ingen måde udtømmende. Pointen er bare, at børn og unge kan være overdrevet bange for alt. En kær gammel floskel påstår, at fantasien sætter grænsen. Når det gælder fobierne, kan det ikke sige mere præcist.

Diagnosekriterierne for enkeltfobier

  • Barnet frygter objekter eller situationer – andre end ved agorafobi og socialfobi
  • Barnet prøver at undgå objekterne eller situationerne
  • Og så skal der være to eller flere angstsymptomer, når barnet kommer i kontakt med objekterne eller situationerne. Og mindst et af dem skal være et følgende symptomer:
  • Hjertebanken, sveden, rysten eller mundtørhed
  • De andre symptomer kan være følgende: Vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelse, trykken i brystet, kvalme, svimmelhed, uvirkelighedsfølelse, frygt for at miste kontrollen, frygt for at dø, hedeture elle kuldegysninger, dødhedsfølelse eller prikkende, sovende eller snurrende følelse
  • Barnet skal erkende, at fobien er overdrevet eller urimelig
  • Og så skal symptomerne være begrænset til de frygtede situationer eller tanker om dem.

Vil vide mere om fobier, og hvordan de behandles med Kognitiv adfærdsterapi, kan du læse mere i Hunde, kryb og små lukkede rum. Bogen er skrevet til børn og unge og deres forældre.

Medlem af Dansk Psykolog Forening