Profil


Først lidt fakta

Jeg er fra 1967 og uddannet på Københavns Universitet i 2000. Jeg er autoriseret psykolog og medlem af Dansk Psykolog Forening. Autorisationen betyder, at jeg skal leve op til Dansk Psykolog Forenings regler for god opførsel.

Jeg har seks års erfaringer med psykologiske undersøgelser og behandling af børn og unge på skoler og daginstitutioner. Erfaringerne har jeg fra Odense og Ledøje-Smørum kommuner, hvor jeg som skolepsykolog har vejledt forældre, lærere, pædagoger og andre fagfolk til at støtte de unge mennesker.

Jeg har også arbejdet tolv år i børne- og ungdomspsykiatrien, hvor jeg undersøgte og behandlede børn og unge med ADHD, autisme, depression, angst, OCD og andre psykiske problemer. Undervisning af forældregrupper og foredrag var en naturlig del af dagligdagen, ligesom netværksarbejdet med skolerne, skolepsykologerne og kommunernes sagsbehandlere var en vigtig del af arbejdslivet i psykiatrien.

Jeg har en kognitiv adfærdsterapeutisk uddannelse rettet særligt mod børn og unge og en metakognitiv uddannelse målrettet børn og voksne. Du kan læse meget mere om begge behandlingsformer her på siden. Som en naturlig del af mit arbejde får jeg løbende supervision og deltager i relevante kurser.

Ved siden af det psykologiske arbejde med undersøgelser og behandling, formidler jeg viden om psykologi gennem blogindlæg på hjemmesiden, oplysningshæfter til teenagere med depression og angst og fagbøger til voksne og børn. Det er blevet til anmelderroste bøger om perfektionisme, OCD, separationsangst, socialfobi, fobier og helbredsangst hos børn og unge.

Og så det personlige

Jeg kan afsløre, at jeg selv har været igennem en længere periode med voldsom stress, der sendte mig i armene på en svær depression og galopperende angst. Du kan spørge, om det godt eller skidt som psykolog at have været igennem en svær krise? Jeg har – som den folkekære skuespiller Peter Mygind så bramfrit udtrykker det – fundet gaven i lorten. Jeg ser det som en ubetinget styrke, at jeg kender angsten og depressionen indefra. Når de unge mennesker fortæller om livet med stress, angst og depression, så ved jeg, hvilket helvede de taler om. Jeg ved, hvor smertefuldt det er, når angsten buldrer og brager i den skælvende krop, og depressionen tømmer tilværelsen for energi, og dræner troen på sig selv og meningen med livet. Men jeg ved også, at der er en vej tilbage til det gode liv – uanset hvor sort og håbløst det virker.

Hos de børn og unge, hvor det er relevant - ofte unge mennesker, der har mistet modet og troen på, at livet nogensinde bliver godt igen - kan jeg være eksemplet på, at bag den mørke horisont af psykiske problemer skinner solen med uformindsket styrke. Der er håb.

Det er ofte utaknemmeligt hårdt at kæmpe sig tilbage på sporet. Det kan ingen være i tvivl om. Slet ikke os, der har prøvet det på egen krop. Modgang og nedture, en sønderskudt tålmodighed i sit livs overlevelseskamp og den lammende tvivl, der får alle de byrdefulde anstrengelser til at virke forgæves, kræver ufatteligt meget af de unge mennesker. Det er noget af det mest rørende, jeg har oplevet - at ledsage dem i det benhårde slag om at komme på ret køl igen - og se dem vende skuden og begynde at leve livet frit igen. Ja, de er sgu seje - og undskyld mit franske. Men jeg bliver gang på gang imponeret over deres mod og kan ikke have andet end dyb, dyb respekt for dem, sådan som de tager kampen op imod deres indre dæmoner. Det er en ære at være en del af. Derfor sætter jeg så uendeligt meget pris på mit arbejde. Tak for det.

Med venlig hilsen

Jens Henrik Thomsen, Psykolog

Medlem af Dansk Psykolog Forening