Profil


Først lidt fakta

Jeg er fra 1967 og uddannet på Københavns Universitet i 2000. Jeg er autoriseret psykolog og medlem af Dansk Psykolog Forening. Autorisationen betyder, at jeg skal leve op til Dansk Psykolog Forenings regler for god opførsel.

Jeg har seks års erfaring med psykologiske undersøgelser og behandling af børn og unge på skoler og daginstitutioner. Som skolepsykolog har jeg vejledt forældre, lærere, pædagoger og andre fagfolk til at støtte de unge mennesker.

Jeg har også arbejdet tolv år i børne- og ungdomspsykiatrien, hvor jeg undersøgte og behandlede børn og unge med ADHD, autisme, depression, angst, OCD og andre psykiske problemer. Undervisning af forældregrupper og foredrag var en naturlig del af hverdagen, ligesom netværksarbejde med skoler, skolepsykologer og kommunernes sagsbehandlere var en vigtig del af arbejdslivet i psykiatrien.

I min private praksis har jeg udover mit primære arbejde med børn og unge og deres forældre også hjulpet en del voksne med at håndtere stress, angst og depression. For nylig er jeg begyndt at arbejde med voksne, der ønsker at trappe ud af psykofarmaka.

Jeg har en kognitiv adfærdsterapeutisk og en metakognitiv terapeutisk efteruddannelse. Du kan læse meget mere om begge behandlingsformer her på siden. Derudover har jeg mange års erfaring med mindfulness og meditation. Som en naturlig del af mit arbejde får jeg løbende supervision og deltager i relevante kurser.

Ved siden af det terapeutiske arbejde formidler jeg viden om psykologi via blogindlæg på hjemmesiden, oplysningshæfter til teenagere og voksne og skriver bøger til voksne og børn. Det er blevet til roste bøger om perfektionisme, OCD, separationsangst, socialfobi, helbredsangst og fobier hos børn og unge.

Og så det personlige

Jeg har selv været igennem en periode med voldsom stress, der skubbede mig i armene på en svær depression, svimlende angst og flere år på psykofarmaka, der skulle hjælpe mig med at falde i søvn.

Du kan med rette spørge, om det er godt eller skidt, at jeg har været igennem en svær krise – hvis psykologen ikke har styr på sin egen psyke, hvordan i hede hule kan han så hjælpe mig eller børn og unge med psykiske udfordringer? Jeg har – som den folkekære skuespiller Peter Mygind så bramfrit udtrykker det – fundet gaven i lorten. Jeg ser det som en ubetinget styrke, at jeg kender stressen, angsten og depressionen indefra og, at jeg på egen krop har oplevet psykofarmakaudtrapningens ubestridte udfordring nummer et – langvarige abstinenser – og kommet ud af det hele.

Når børn og unge med svære psykiske udfordringer, og unge og voksne, der ønsker at trappe ud af psykofarmaka, fortæller om livet med angst, depression og udtrapningsabstinenser, så ved jeg, hvad de taler om. Jeg ved, hvor smertefuldt det er, når angsten buldrer og brager i den skælvende krop, og hvor umuligt det kan virke at undslippe det brutale tankemylder. Jeg kender til depressionens grusomhed, når den tømmer tilværelsen for energi og glæde og dræner troen på dig selv og mening med livet. Og jeg har oplevet, hvordan hærgende abstinenser under udtrapning kan føre til lidelse i en grad, så man begynder at lege med tanken om at opgive det dyrebareste i livet – livet selv.

Til gengæld – og det er en ret vigtig pointe her - ved jeg også, at med den rette hjælp og støtte er der en vej tilbage til det gode liv – uanset hvor sort og håbløst det hele forekommer. Det er jeg et godt eksempel på. For bag den mørke horisont af psykiske udfordringer skinner solen med uformindsket styrke. Så der er håb, selvom det uden tvivl kan virke fuldkommen håbløst, når barnet eller den unge står overfor hærgende angst, en overvældende depression eller du som voksen drukner i svære abstinenser fra en psykofarmakaudtrapning.

Det er ofte utaknemmeligt hårdt at arbejde sig tilbage på sporet af det gode liv. Det kan ingen være i tvivl om. Slet ikke os, der har prøvet det på egen krop. Modgang og nedture undervejs, en sønderslidt tålmodighed i sit livs kamp og den lammende tvivl, der får alle de byrdefulde anstrengelser til at virke forgæves, kræver nærmest styrke af bibelske dimensioner. Den styrke har de allerfleste mennesker heldigvis – men de skal have hjælp til at opdage den, klædes psykologisk på og støttes i at forløse dette ofte uerkendte potentiale. Ligesom jeg selv skulle, da jeg stod overfor et bjerg af udfordringer.

I et nært og respektfuldt samarbejde med børnene, de unge, forældre, og voksne på vej ud af psykofarmaka bidrager jeg med min psykologiske faglighed og personlig erfaring med svære psykiske udfordringer, så børn og unge og voksne under udtrapning kan nå i mål med deres drømme om et rigt og glædesfyldt liv.

Med venlig hilsen

Jens Henrik Thomsen

Medlem af Dansk Psykolog Forening