NYHED – gratis hæfte til unge, der er ekstremt utilfredse med udseendet – Body Dysmorphic Disorder

Unge, der er ekstremt optaget og utilfredse med dele af deres udseende, ender let i armene på angst og depression. Få et gratis hæfte om Body Dysmorphic Disorder her

I mit arbejde som psykolog møder jeg unge, der er både overoptaget og ekstremt utilfredse med deres udseende. Amerikanske læger og psykologer kalder problemet Body Dysmorphic Disorder – eller bare BDD. Du kan læse mere om BDD her på hjemmesiden.

Behandlingsmulighederne er gode. Kognitiv adfærdsterapi har for længst vist sig egnet til behandling af BDD. En lille norsk undersøgelse har demonstreret, at metakognitiv terapi også sagtens kan være med i kampen om at behandle BDD med effektive midler.

Der findes en del litteratur på engelsk om BDD, men i Danmark glimrer bøger om BDD ved deres fravær. Derfor har jeg skrevet dette hæfte, der henvender sig til unge med BDD. Voksne kan også sagtens være med, når det gælder om at blive klogere på BDD ved hjælp af hæftet – hvad enten de selv har BDD eller bare er nysgerrige.

Hæftet består af to dele – en introducerende del, der med tre cases fortæller højt og bredt om BDD. Anden del viser en vej ud af BDDen med hjælp fra metakognitiv terapi. Lad mig for en god ordens skyld lige understrege – det er ikke selvhjælpshæfte. Jeg kalder det et inspirationshæfte. Her på siden får du en lille smagsprøve på hæftet, hvor forordet er lige til at gå ombord i.

Hæftet kan du downloade gratis her.

Du er velkommen til at skrive til mig, hvis du har ris og ros til hæftet. Du kan skrive til mig på psykologpraksis@yahoo.com

Forord

Sæt dig godt til rette og vær klar til at møde tre unge mennesker, der deler byrden at være ekstremt optaget af deres udseende. Hver dag bruger de flere timer på at tænke over små eller indbildte fejl og defekter ved deres udseende. De er utilfredse med deres ydre og leden ved kroppens fejl vækker voldsomme følelser af angst, væmmelse, vrede og tristhed. De har allermest lyst til at kaste sig ud i deres unge liv med eventyrlysten nysgerrighed – bare sparke røv og være frie. I stedet binder deres uperfekte udseende dem på hænder og fødder – det tårner sig op som en uoverstigelig mur om deres inderste drømme og ønsker for livet og spænder ben for glæderne ved tilværelsen.

De kæmper en daglig kamp for at camouflere deres kropslige fejl. En bums, skæv næse eller øjne, der hænger, kaster tunge skygger over venskaber, skolelivet og det gode humør. Fantasien er grænseløs, når de forsøger at undgå andres fordømmende blikke og de voldsomme følelser, der går hånd i hånd med utilfredsheden over udseendet. I kampen om at undgå andres kritiske blikke gælder alle kneb – tøj, der camouflerer et par overflødige kilo, frisurer, der dækker en vigende hårgrænse, makeup, der skjuler et arret ansigt, operationer, der strammer huden op og dunkel belysning, der begraver et par strittende ører i mørket.

MEN, MEN, MEN – det hele er et stort blufnummer – et monster undfanget i deres egen fantasi. Venner og familie kan nemlig ikke - selv med lup - få øje på fejlene. Og hvis de kan, er fejlene mikroskopiske og uden betydning. Ikke nogen der burde styre de unges liv og provokere til endeløse bekymringer og angst.

Du skal følge de unges rejse ud af problemerne. Det bliver en indsigtsfuld færd, hvor du møder en behandlingsform, psykologer kalder metakognitiv terapi.

Det er ikke et selvhjælpshæfte, men en introduktion til problemet og behandlingen. Jeg kan ikke udelukke, at du sidder tilbage med fif, gode ideer og hjælpsom inspiration, til hvordan du selv få bugt med blufnummeret, når du har læst hæftet - hvis du selv er ekstremt optaget af dit udseende. Forhåbentlig giver hæftet håb for dig, der kæmper med ekstrem optagethed af små- eller grundløse fejl ved udseendet. Med et kærligt spark i måsen sætter hæftet måske gang i en udvikling, der ender med at rive den solide mur af utilfredshed ned? I så fald har hæftet indfriet mine forhåbninger. Jeg håber også, det tilgodeser dine. God fornøjelse med læsningen.

Med venlig hilsen

Jens Henrik Thomsen

Psykolog

Medlem af Dansk Psykolog Forening