Sygdomsangst – helbredsangst

Børn og unge med helbredsangst er overdrevet bange for sygdomme. De undgår smittekilder og tror, at harmløse symptomer er tegn på, at de er alvorligt syge

Sygdomsangst kaldes også helbredsangst. Derfor de to overskrifter i menuen. Man kan inddele børn og unge med sygdomsangst i to grupper. Den ene gruppe er bange for at få en alvorlig sygdom, mens den anden er overbevist om, at de allerede har en alvorlig sygdom.

Den første gruppe gør alt, hvad den kan for at undgå at komme i kontakt med sygdom. De undgår læger, hospitaler, tv-udseendelser, magasiner, internettet og så videre. Alt der minder dem om sygdom.

Den anden gruppe er meget opsøgende. De insisterer på at blive undersøgt af læger og hospitaler, og de bruger meget tid på at læse om sygdomme. Børn og unge i denne gruppe mener ikke, at de er angste, hvilket gør det vanskeligt at hjælpe dem. For dem handler det om at blive undersøgt af en læge – og ikke en psykolog.

Diagnosekriterierne for sygdomsangst

  • Skal have varet i mindst seks måneder - skal tages med forbehold
  • Vedvarende angst for mere end én navngiven fysisk sygdom
  • Eller vedvarende optagethed af påstået fysisk deformitet
  • Optagetheden resulterer i betydelige lidelser og problemer i sociale, arbejdsmæssige eller andre vigtige områder af livet – skole, klub og andre fritidsaktiviteter
  • Barnet kan ikke – eller kun kortvarigt – acceptere forsikringer om, at der ikke er en fysisk forklaring på tilstanden

Vil du vide mere om sygdomsangst/helbredsangst hos børn og unge, kan du læse mere i Alt for bange for sygdom. Bogen er skrevet til børn og unge og deres forældre og kan lånes på biblioteket.

Du kan også læse, hvordan psykologer behandler angst og bekymringer - herunder helbredsangst - med metakognitiv terapi i et hæfte skrevet til de unge selv. Eller kigge forbi blogindlægget Den ultimative metakognitive intro til begynderen - og den er slet ikke så tosset, hvor vi følger Oskar ud af sin generaliseret angst - den er også værd at blive inspireret af.

Andre muligheder er Dyk med ned i den metakognitive værktøjskasse, hvor Julie fighter sig ud sin helbredsangst eller Har dit barn helbredsangst - så står du måske over for en særlig udfordring - nemlig, at dit barn insisterer på, at der er tale om en fysisk sygdom og ikke angst. Sidst men ikke mindst, får du svaret på, hvem der er skurkene bag helbredsangst, hvis du klikker dig forbi Hvem er skurkene bag helbredsangst - Metakognitiv terapi har svaret.

Medlem af Dansk Psykolog Forening